Premierul, despre rectificare: Reducerile de bugete se fac acolo unde a existat un grad scăzut de folosire a banilor

Premierul, despre rectificare: Reducerile de bugete se fac acolo unde a existat un grad scăzut de folosire a banilor
Publicat: 08/08/2019, 16:35

„Discutăm în ședința de Guvern de azi prima rectificare bugetară din acest an. Este o rectificare pozitivă prin care asigurăm plata majorată a salariilor și pensiilor, inclusiv noua creștere pe care o vom aplica începând cu 1 septembrie anul acesta. Această rectificare asigură și continuarea proiectelor de investiții în domeniul prioritare. Rectificarea bugetară pozitivă este susținută de creșterea PIB și de faptul că în primul trimestru al acestui an, România a înregistrat o creștere economică de 5%, a treia cea mai mare creștere din UE. Toate ramurile economiei reale au înregistrat evoluții pozitive, remarcându-se în mod deosebit rezultatele din construcții, servicii și agricultură. Am cerut ca această rectificare să fie făcută pe principii clare astfel încât obiectivele asumate la începutul acestui an să fie îndeplinite cu păstrarea echilibrelor macroeconomice și consolidarea încrederii investitorilor din economie. Vom menține deficitul bugetar în ținta asumată prin legea bugetului, respectiv 2,76 %”, a declarat Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de Guvern.

Premierul a precizat că vor fi menținute investițiile în domeniile prioritare, precum educația, sănătatea și infrastructura rutieră, precum și măsurile de stimulare a programelor pentru dezvoltarea comunităților locale.

Viorica Dăncilă a mai spus că reducerile de bugete propuse prin rectificare bugetară se fac acolo unde a existat un grad scăzut de folosire a banilor alocați.

„Am cerut ca structura bugetară să fie corelată cu realizările din primul semestru și să fie dublată de un angajament ferm al ministerelor că ceea ce se stabilește prin rectificarea bugetară trebuie să fie pus în aplicare. Am văzut că în spațiul public există tot felul de interpretări, fac precizarea că reducerile de bugete propuse prin rectificare bugetară se fac acolo unde a existat un grad scăzut de folosire a banilor alocați. De asemenea, asigurăm prin rectificare fondurile necesare bunei funcționări a administrației locale și pentru finanțarea proiectelor de investiții”, a mai declarat Viorica Dăncilă.

Liderul de la Palatul Victoria a subliniat că implementarea proiectelor de investiții va continua, precizând că a luat deja o serie de măsuri pentru impulsionarea lucrărilor. „Departamentul pentru dezvoltarea, promovarea și monitorizarea proiectelor de investiții în infrastructură pe care l-am înființat recent are în coordonare 12 proiecte de anvergură ale căror lucrări sunt atent monitorizate astfel încât aceste proiecte să se realizeze în termene mai scurte”, a completat Viorica Dăncilă.

Consiliul Economic și Social a avizat favorabil, în ședința de joi, proiectul de rectificare a bugetului de stat, dar proiectul de ordonanță a Guvernului pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare a fost respins, au declarat pentru Mediafax surse din cadrul consiliului. Proiectul de OUG nu avea toate avizele din partea ministerelor, dar nici opinia CES nu era favorabilă, au precizat sursele citate.

Ministerul Finațelor a prezentat la începutul săptămânii proiectul de rectificare de buget, precum și un proiect de ordonanță ce prevede reducerea numărului de posturi din aparatul de stat, majorarea accizei la țigarete și introduce taxa pe zahăr, alături de alte măsuri fiscale și bugetare.

Actul propune includerea în baza de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii (CAS, CASS și CAM), a biletelor de valoare sub forma tichetelor cadou acordate potrivit legii, în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, pentru alte situații decât decât cele cu ocazia Paștelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum și cele oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie.

Actul normativ propune diminuarea numărului de posturi aferente cabinetului secretarului de stat, subsecretarilor de stat și asimilaților acestora din cadrul ministerelor și aparatului de lucru al Guvernului, precum și cele aferente cabinetului conducătorului de organ de specialitate al administrației publice centrale cu rang de secretar de stat. Conform proiectului, ordonatorii de credite pot ocupa prin concurs sau examen posturi conform principiului: „unu la trei” din totalul posturilor ce se vor vacanta, respectiv la trei posturi ocupate devenite vacante, un post ocupat.

Se propune ca autoritățile și instituțiile publice, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, să nu poată achiziționa din fonduri publice servicii de telefonie mobilă pentru personalul angajat, cu excepția demnitarilor.

Ministerul Finanțelor Publice a elaborat proiectul rectificãrii bugetare cu respectarea limitei de 2,76% a deficitului bugetar. Produsul intern brut s-a majorat la 1031 miliarde lei, fațã de 1022,5 miliarde lei cât s-a estimat la fundamentarea bugetului pe acest an. Diminuãri au fost operate de la Ministerul Transporturilor (-128,8 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene (-681,9 milioane lei), Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comerț și Antreprenoriat (-243 milioane de lei), Ministerul Agriculturii și Dezvoltãrii Rurale (-310,4 milioane de lei), Ministerul Cercetãrii și Inovãrii (-369,1 milioane lei), Ministerul Educației Naționale (-1,03miliarde lei), Secretariatul General al Guvernului (-143,6 milioane lei).

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce spune Adrian Năstase despre Călin Georgescu: Ideile lui sunt asemănătoare cu cele de acum...
Imagini 'bizare' cu soția lui Călin Georgescu. Filmarea cu dansurile Cristelei s-au viralizat rapid! ⤵️
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
Românii fac haz de necaz, după rezultatele din primul tur al alegerilor: „Marcele, găsește-ți diploma...
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Horoscop 2025 pentru fiecare zodie. Ce nativi își vor schimba complet viețile anul viitor
Călin Georgescu spune că sucurile conțin „nanocipuri care intră în tine ca într-un laptop”
Dorian Popa a fost condamnat! Ce pedeapsă a primit artistul în dosarul în care este...
Cu ce se ocupă, de fapt, Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu: „Asta mi-a zis...
Ce scrie "The Times" despre victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidenţiale....
Cine l-a votat pe Călin Georgescu? Profilul alegătorilor realizat de INSCOP Research
Tinerii protestează în București și în alte orașe din țară! Ce mesaje au transmis manifestanții:...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
E legal să folosești anvelope de vară și de iarnă în același timp? Ce stabilește...
Ce spune presa britanică despre victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor: „A...
A fost pornit cel mai important proiect de FUZIUNE al secolului!
Călin Georgescu a dat înapoi. Decizia anunțată imediat după turul întâi: O singură condiție!
Cea mai bună zi pentru cumpăra bilet de avion. Planifică-ți înțelept vacanțele
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
VIDEO Este Jador copilul preferat al mamei sale? Artistul mai are încă trei frați! "Eu...
Cine este și cu ce se ocupă fiul Mariei Cârneci, Eduard Petrescu
BANCUL ZILEI. Bulă începe să presteze ca gigolo. Pune preţurile pe uşa locuinţei: - Pe...
Coreea de Nord a tăiat liniile electrice de la granița cu Coreea de Sud